Op de hoogte van het laatste nieuws in Diemen

Nieuws

Zorgverleners treffen noodmaatregelen tegen mogelijke Corona epidemie

03-03-2020

Dagblad het Parool heeft vanochtend gemeld dat zorgverleners in heel Nederland, onder leiding van de GGD, concrete voorbereidingen treffen voor het slechtst denkbare scenario: een Corona-epidemie die de capaciteit van de zorg zwaar onder druk kan zetten.

Zo zullen er alternatieve locaties voor zorg, zoals verpleeghuizen, worden aangewezen in het geval de ziekenhuizen straks vol liggen met besmette Corona-patiënten. Bestuurders van ziekenhuizen moeten voorbereid zijn op een situatie waarin onderscheid moet worden gemaakt tussen patiënten.

Vast moet staan wie tijdens een epidemie in aanmerking komt voor zorg bij hun instelling en hoe dat wordt beoordeeld. Ook is het essentieel dat personeel en middelen ‘optimaal’ worden ingezet tijdens een crisis en is er de kans dat er extra medewerkers moeten worden aangetrokken om de situatie te kunnen bolwerken. Deze ingrijpende voorbereidingen worden ingezet op advies van het Outbreak Management Team (OMT), waarin wetenschappers en gespecialiseerde artsen zitten die veel weten over bestrijding van infectieziekten. Minister Bruins (Medische zorg) volgt die adviezen gewoonlijk op.

Bruins stelt in een stuk aan de Tweede Kamer: “Nederland heeft een uitgebreid zorgstelsel dat goede zorg kan bieden aan veel mensen, maar als er een grote uitbraak van Covid-19 zou komen in Nederland, zou de capaciteit van de zorg fors onder druk komen te staan.”

De zorgverleners gaan nu onder coördinatie van de directeuren publieke gezondheid van de GGD’s de maatregelen treffen om zo nodig de capaciteit van de zorg snel op te kunnen schroeven. Bruins: ,,Doel is ervoor te zorgen dat iedereen klaar is om de (grieppandemie)draaiboeken in werking te laten treden.”

Onlangs werd bekend dat de Britten al vergelijkbare noodscenario’s voor de zorg voorbereiden, mocht het tot een epidemie komen. Gewone operaties zullen daar dan worden geschrapt en ziekenhuisopnames voor andere ziekten teruggeschroefd. Verschillende partijen in de Tweede Kamer - zoals CDA, PVV en SP - uitten de afgelopen week kritiek op de bescheiden maatregelen die Nederland in vergelijking met onze buurlanden doorvoerde om het corona-virus in toom te houden.
Marc Bonten, arts-microbioloog bij het UMC Utrecht, zei afgelopen weekend al dat de kans op een epidemie heel groot is. Bonten: “Het is niet uitgesloten dat dit nog onder controle wordt gebracht, maar de vooruitzichten worden met de dag slechter.”

Recente berichten