Op de hoogte van het
laatste nieuws in Diemen
Volg Studio DMN:
23 okt. 2019 04:19

Nieuws

...
06-09-2019

Wethouder Scholten stelt dat Diemerbrug en Venserbrug veilig zijn

De Diemerbrug en de Venserbrug zijn in orde en veilig te gebruiken. Dat stelt wethouder Lex Scholten naar aanleiding van een uitgebreid onderzoek door de Onderzoeksraad voor Veiligheid, naar verschillende ongelukken met bruggen in Nederland. In haar rapportage, concludeert de raad dat er bij bruggen die op afstand worden bediend, te weinig wordt gedaan om ongevallen te voorkomen. In veel gevallen was de brug niet voldoende zichtbaar, net als de waarschuwingslampen.

Wethouder Scholten meent dat de veiligheidsprocedures in Diemen dekkend zijn om een ongeval te voorkomen. Van de brugwachter wordt daarmee verwacht dat hij of zij geen fouten maakt.

Overigens acht de Onderzoeksraad deze gedachtegang in het algemeen niet realistisch. Overal waar gewerkt wordt, kunnen mensen fouten maken, aldus de raad. Ook de Diemerbrug wordt op afstand bediend. Het camerasysteem is daar in mei van dit jaar nog vernieuwd en wordt in overleg met de brugwachters nog geoptimaliseerd. De brug is volgens Scholten voor passanten goed zichtbaar omdat het asfalt een andere kleur heeft en de slagbomen zijn voorzien van rode knipperlichten.

Net als vele andere bruggen in Nederland, beschikken de bruggen in Diemen (nog) niet over een automatisch detectie systeem, dat het openen van de brug voorkomt wanneer er zich iemand op het te openen brugdek bevindt, op het moment dat de brugwachter deze op afstand wil openen. Rijkswaterstaat doet momenteel onderzoek naar een veiligheidssysteem, waarin automatische detectie een grote rol speelt.


Meer nieuws

Kinderburgemeester 2019
11-07-2019

Kinderraad kiest Emilie van Mens als nieuwe kinderburgemeester Diemen


Lees meer
Pastorie
27-08-2019

Gemeente dwingt kerkbestuur Sint-Petrus'-Banden tot herstel van de voormalige pastorie


Lees meer
SWD
30-08-2019

Plan van aanpak voor netwerk basisvaardigheden op verzoek van de gemeente


Lees meer