Op de hoogte van het laatste nieuws in Diemen

Nieuws

College stuurt Transitievisie Warmte naar gemeenteraad

20-10-2021

Het college heeft de Transitievisie warmte naar de gemeenteraad gestuurd. In de visie staat beschreven hoe Diemen aardgasvrij wil worden. Het kabinet wil dat alle gebouwen uiterlijk 2050 aardgasvrij zijn. Met de Transitievisie maakt de gemeente inzichtelijk welke kansen zij ziet voor het aardgasvrij maken van de buurten, wijken en bedrijventerreinen.

Isolatie
De eerste stap die de gemeente wil zetten is isoleren zodat er minder warmte nodig is. Dat is voor de meeste buurten het advies. Daarna kan de stap naar aardgasvrij gemaakt worden. In Diemen Centrum en Zuid zijn de kansrijke verwarmingstechnieken elektrische warmtepompen en warmtenetten met midden temperaturen. Voor de relatief nieuwe en goed geïsoleerde wijken zoals Diemen Noord is het advies om op termijn de overstap te maken naar een elektrische warmtepomp. De woningen in het buitengebied zijn moeilijk te koppelen aan een collectieve warmteoplossing. Hier is het advies aan inwoners om te isoleren en over te stappen op een (hybride) warmtepomp als de cv-ketel aan vervanging toe is. In Diemen zijn er ook wijken die al grotendeels aardgasvrij zijn, met name Holland Park en Plantage de Sniep.

De gemeenteraad moet de Transitievisie Warmte voor het eind van dit jaar vaststellen. Dan moet er gekeken worden waar gestart kan worden met een concreet project. Hierover wil de gemeente in de eerste helft van 2022 de gesprekken starten met inwoners, ondernemers en betrokken organisaties en samen bepalen waar er kansrijke mogelijkheden zijn om wijkuitvoeringsplannen te ontwikkelen. De gemeente pakt wel de regie met deze Transitievisie Warmte, maar legt nu bewust geen warmteopties op en bepaalt ook niet wanneer in welke wijk gestart gaat worden. De gemeente wil en kan eigenaren van woningen en andere gebouwen niet dwingen aanpassingen te doen in hun woning. Bij het verduurzamen van een woning of gebouw maakt iedere eigenaar een eigen afweging. We doen dit samen is het uitgangspunt.

Het doel is om de Transitievisie Warmte elke vijf jaar te herzien en nieuwe innovaties dan mee te nemen.

Recente berichten