Bewoners en professionals sluiten eerste Buurtpact van Nederland

Bewoners en professionals sluiten eerste Buurtpact van Nederland Op dinsdagavond 6 november jl. beleefde de gemeente Diemen een mooie primeur! Bewoners en professionals sloten met elkaar een Buurtpact. In het Buurtpact staan de belangrijkste waarden die bewoners en professionals delen om samenwerking in de Diemense buurten vorm te geven. Daarnaast bevat het succesvolle praktijkverhalen uit de buurten en nieuwe activiteiten die de komende tijd worden vormgegeven.

Trots

Burgemeester Erik Boog heeft, als deelnemer aan nagenoeg alle bijeenkomsten, de totstandkoming van het Buurtpact van nabij meegemaakt. Hij doet geen moeite zijn trots te verbergen. “Door avonden als deze ben ik zo graag burgemeester van Diemen. Er zijn hier grote stappen gezet als het gaat om participatie en buurtkracht. Laten we nu van elkaar blijven leren en in gesprek blijven, ook als het druk is. Deze avond is daar een mooi moment voor. We blijven werken aan het Diemense Buurtpact. Hopelijk volgen er nog veel meer avonden als deze waarbij we samen leren.” Anja Stakenburg is bewoner van de Rode Kruislaan en Flatmaker. Ze deelt het gevoel van burgemeester Boog. “Nu zijn we hier met bewoners van Beukenhorst en de Rode Kruislaan, hopelijk zijn volgend jaar de bewoners uit Diemen Noord aangehaakt.” Ze showt een enorme eend die symbool staat voor Diemen, maar ook voor het ‘één-op-ééndje’. “Laat computers, telefoons en moderne technieken gewoon eens met rust en zoek elkaar op. Voor een één-op-ééndje!”

Vertrouwen, positiviteit, gelijkwaardigheid

Het Buurtpact werd gesloten tijdens een feestelijke bijeenkomst in theater de Omval in Diemen. Na een gezamenlijk diner gingen de ruim vijftig bewoners en professionals in deelsessies uiteen

Daar werd dieper ingegaan over wat succesvol samenwerken aan de Diemense buurten, of community building, behelst. Belangrijke ingrediënten zijn vertrouwen, positiviteit en gelijkwaardigheid. Professionals nemen hun expertise en werkinhoudelijke bagage mee, terwijl bewoners ‘experts in het buurtleven’ zijn; ze wonen en leven vaak al jarenlang in hun buurt en kennen de mensen en de mores. Als bewoners en professionals elkaar als gelijkwaardige experts vinden, wint iedereen erbij. De verbondenheid tussen bewoners in buurten wordt groter en het werk van professionals leuker, maar vooral ook waardevoller.

 

Concrete acties
Zaak is nu het Buurtpact in de praktijk te brengen. Professionals gaan ruimte zoeken in hun werk om meer in buurten te zijn en aansluiting te vinden bij bewoners, ook als dat soms zonder concreet doel is. Zo wordt voorkomen dat het Buurtpact uitmondt in ‘koekkoekklok-participatie’ waarbij professionals alleen een buurt inkomen als er wat aan de hand is. Juist in het alledaagse contact werk je aan onderling vertrouwen. En zie wat er al is in een buurt! Er gebeurt al van alles en iedere bewoner heeft iets te bieden. Inventariseer dat, maak er gebruik van en pas daar je professioneel handelen op aan.  Bewoners gaan zich inzetten voor buurten waarin het niet ‘ikke, ikke en de rest kan stikken’ is. Door activiteiten te organiseren, verantwoordelijkheid te dragen, er voor elkaar te zijn, maar ook door elkaar gewoon eens te complimenteren. Daar is geen geld voor nodig!

Jaarlijkse Gouden Eend
Het slot van de avond levert nog een bijzondere verrassing op voor de professionals. De enorme eend blijkt nog een functie te hebben. Anja Stakenburg kondigt namens een bewonersjury aan dat ze ieder jaar de Gouden Eend gaan uitreiken aan de professional die in hun ogen het meeste werk maakt van de uitgangspunten van het Buurtpact. Nog een extra stimulans om samen te werken aan sterke Diemense buurten!

bron: persbericht gemeente Diemen

foto: Peter van Duijvenbode

 

Related posts

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.